Åkervälles hemsida
Skilleby Trädgård
En liten sida om Skilleby i störtsköna Hölö
Länkar
Hölö Mörkö Hembygdsförening
Ny sida 1

Kvarnen och Sågen i Skilleby

Kvarnen i Skilleby användes endast för gårdarnas eget behov och då till att mala gröpe till djurfoder. Brödsäd för bakning malde man i allmänhet vid Åby kvarn.

Kvarnen vid Skilleby var i drift till inpå 1920-talet, men sedan blev vattenföringen så dålig att man upphörde med den verksamheten och rev kvarnen.

Rester av kvarnstenar finns vid platsen.

Enligt uppgift skall en kvarnsten ha fraktats till Kjulsta i Järna där den nu fungerar som skiva i trädgårdsbord.

Skilleby kvarn och Åby kvarn är troligen de enda två vattenkvarnar som funnits i Hölö socken. Övriga kvarnar som kunde utnyttjas var Saltå kvarn och Nykvarnen båda i Moraån i Järna, samt Kallfors kvarn också i Järna.

Man upphörde också att använda sågen vid samma tidpunkt och istället lånades sågbänken ut till personer som behövde såga. Sågbänken fraktades till den gård som behövde såga. Martin Gustafsson i Smedsta var 1931 med som hjälpsågare på sågen när de sågade upp gammalt timmer till plank, från en lada i Åkerby. Man ställde alltså upp den på Smedsta och drev den med en fotogenmotor. Axel Karlsson från Ekeby var sågare vid tillfället. Planket användes sedan för att bygga det boningshus i Smedsta, i vilket Olof Gustafsson i Smedsta, nu bor.

 Är det någon som vet mer om kvarnen och sågen så hör gärna av er!

Här är några bilder på kvarnen våren 2004.
Det kommer bättre bilder, utan snö, men inte förrän till våren.


Skilleby Kvarn, vad som är kvar av den

Rännilen från kvarnen


Rännan för vattenhjuletRännilen

Rännilen